Bivax & Bivaxljus från Åland

Bivax är binas egen produkt. Arbetarbin har åtta vaxkörtlar i botten av bakkroppen. De producerar vax i små flingor som är nästan färglösa. Storleken på flingorna varierar mellan 0,2 och 1,3 milligram och för ett kilo bivax behövs cirka 2 000 000 vaxflingor. Bivax är därför en värdefull råvara. Ett bisamhälle producerar ca 500 g bivax varje år. För att producera ett kilo bivax använder bina ca. 5-10kg honung.

Bivaxljus

Våra bivaxljus är av 100% bivax från vår egen biodling. Vekar är av 100% bomull. Vi använder inga tillsatser som metaller eller borax i våra vekar. 

Halmkupa
4,5€

Vax: 30g Höjd: 4,5cm Brinntid: ca 3,5h

Antikljus 2st
12€

 Vax: 50g Höjd: 25cm Brinntid: ca 12h

Tallkotte
9€

Vax: 80g Höjd: 7,5cm Brinntid: ca 9h

Klotljus
14€

Vax: 190g Höjd: 7cm Brinntid: ca 16h

Pelarljus med cellmönster
20€

Vax: 315g Höjd: 15,5cm Brinntid: ca 28h

Bivax

Bivaxblock
4€

Vikt: 80g

Täckvax pris per 100 g
8€

Täckvax, eller jungfruvax som det också heter, produceras av bina varje år för att försegla honungceller. En helt ren naturprodukt. Vaxet är renat från honung, pollen mm för hand och sedan gjutet i mindre behändiga bitar. Varje bit väger ca 10- 20 gram.

Mer om bivax

Bivax består av mer än 300 olika ämnen, varav cirka 100 har specificerats, men endast 41 har identifierats. Doften av bivax består av nästan 50 olika aromer. Sammansättningen av bivax är så komplex att det är omöjligt att producera det syntetiskt.

Färgen på bivax varierar från ljusgul till mörkare orange eller brun-gula nyanser. På samma sätt varierar lukten från intensivt aromatisk till nästan doftfri.

Bivax håller nästan hur länge som helst, om det förvaras i rumstemperatur, skyddat mot ljus. Ibland blir det en tunn vit belägging  på ytan av bivax. Detta är helt ofarligt och ett tecken på äkta bivax. Fenomet kan avlägsnas lätt genom försiktig uppvärmning med till exempel hårtork eller värmefläkt.

Bivax har använts på många sätt genom tiderna. De första omnämnandena av bivax har hittats i de gamla egyptiernas gravar. Man har använt bivax lika länge som man har odlat bin.

Bivax kan användas bland annat till: behandling av trä, läder och metall, hemlagad kosmetika, ljus, till populära bivaxdukar mm.. 

Smältpunkten för äkta bivax är 62-65 grader.  Bivax blir flexibelt vid ca 30 grader. Tändpunkten för bivax är ca. 200 grader celcius.

Bivax ska alltid smältas ner i vattenbad. Om olyckan ändå sker, ska bivaxet släckas genom kvävning.

Kontakta Oss

Adress

Klockargatan 31, Jomala

Copyright © 2021 Beesyssla