Ekologisk biodling på Åland

Ulla och Jarmo heter vi som driver Beesyssla.

I dagsläget producerar våra bin Honung, bivax och ekosystemtjänster på 5 bigårdar runt fasta Åland. Vi har anslutit oss till certifieringssystemet för ekologisk biodling. Vår biodling blir ekologisk efter omställningsskedet 2022. Vi är medlemmar i  Ålands biodlarförening och i Finlands Biodlares Förbund Fbf Rf.

Hur allt började: ”Mamma, mamma vår skog är full med flugor!

Vi hade funderat tidigare om att skaffa bin… och kommit överens om att vi inte har tid för det. Men sen en dag sprang barnen in och ropade: ”mamma, mamma vår skog är full med flugor!” Ulla kunde ha ryckt på axlarna och sagt: ”Jamen gå och lek annanstans då.” Men en tanke om bisvärm slog henne direkt.

Efter att vi hade meddelat till biodlarföreningen och väntat några timmar att någon skulle komma och hämta svärmen började vi på allvar diskutera om vi ändå borde fånga in svärmen själv och börja med bin. Och så blev det. Vi fick telefonnummer till biredskapsbutiken Burkar och bin. Där köpte vi vår första bikupa med tillbehör samt skyddsutrustning. Vid midnatt klättrade Jarmo upp i träd med en stege och fångade in svärmen. Vi hade blivit biodlare på några timmar

Adress

Klockargatan 31, Jomala

Copyright © 2021 Beesyssla